Preview 4. zápasu: Po dnešní noci může být rozhodnuto

Penguins sice třetí zápas série vyhráli, avšak situace se tím o mnoho nezměnila. Detroit stále drží jeden trumf v rukávu. Druhé utkání v Mellon Aréně bude opět klíčové a v případě vítězství hostů může výrazně naznačit budoucího vítěze Stanley Cupu.


Jediný český zástupce v dresu Penguins si je této situace moc dobře vědom. "Ve čtvrtém zápase nám vlastně půjde o všechno," řekl. "Pokud dokážeme zvítězit, tak bude v pátém zápase pod tlakem Detroit."

"V podstatě celou finálovou sérii může rozhodnout dnešní zápas. Opravdu jsme se na tuhle situaci nadřeli. Máme šanci vyrovnat na 2:2. Potom se již může stát cokoli."

Finálová série se přenesla i mimo led. O soubojích Holmstroma s Gillem se mluvilo i ve dnech odpočinku. Švédský útočník ve službách Detroitu šel totiž ve druhé třetině třetího zápasu po zákrocích mohutného Gilla až příliš ochotně na led, za což byl obránce Penguins hned dvakrát vyloučen. Druhou přesilovku Red Wings využili a snížili na 2:1. "Dost jsme se tomu smáli," řekl obránce Brooks Orpik. "Bylo to trapné."
Gilla to viditelně rozhodilo. Když se ho v pátek zeptali, jak se mu proti Holmstromovi hraje, tak odpověděl: "Nejhorší je, že filmuje pády?Pokud ho za to rozhodčí nebudou vylučovat, tak proti němu nesmím hrát tak tvrdě."

Holmstrom nařčení pochopitelně zamítl. "Když vám dá někdo zezadu krosček, tak jak to máte poznat?" řekl. "Tohle se určitě okolo brány stává. Dostáváte údery od několika hráčů a řežete se navzájem. Ani nevím, kdo proti mně hrál. Vůbec jsem si ho nevšiml."

Finální konfrontace obou velikánů se odehrála necelých šest minut před koncem zápasu. Gill ramenem Holmstroma odhodil a ten zády spadnul do brány. Zákrok se obešel bez vyloučení, avšak útočník Red Wings se do zápasu již nevrátil a nezúčastnil se také dnešního tréninku. Podle posledních informací si Holmstrom obnovil zranění stehenního svalu. Dnes by však měl znovu nastoupit.

O fyzickou hru se v dresu Penguins také stará dvaačtyřicetiletý útočník Gary Roberts. Zápasy finále mohou být pro tohoto veterána dvaceti sezón NHL poslední v kariéře. Roberts naposledy vyhrál Stanley Cup v roce 1989 (Calgary) a nyní by chtěl tedy kariéru ukončit na vrcholu. Sám hráč je přesvědčen, že mu stále zbývá hodně sil. "Letos jsem skoro nehrál, takže se cítím zdravý. Snažím se do týmu přinést energii a vytvořit pro spoluhráče několik brankových příležitostí," řekl Roberts, který kvůli zraněním v letošním play-off odehrál doposud osm utkání. "Budu se snažit udělat cokoli pro to, abychom vyhrávali."

Roberts je ve finále bezpochyby jedním z nejlepších hráčů Penguins, což potvrzuje také kapitán Sidney Crosby. "Je tím typem hráče, který vyjede na led, rozdá několik tvrdých hitů a spoluhráčům dodá potřebnou energii," řekl. "Jakmile je na ledě, tak to každý pozná."

Zranění:

Kromě Marka Eatona (koleno) jsou Penguins kompletní.

Návrat Tomase Holmstroma (stehenní sval) zůstává s otazníkem. Švédský forvard by chtěl nastoupit: "Myslím si to, ano. Jsem rád, že máme den odpočinku navíc." Pokud nakonec Holmstrom nenastoupí, tak se do první lajny patrně přesunul Daniel Cleary. Při přesilové hře bude místo něj stínit Johan Franzen. "Franzen odvedl dobrou práci, ale úplně stejné to není," řekl obránce Brooks Orpik. "Holmstroma od branky nikdy nic nedostalo. Nikdy se ničeho nebál. Franzen je mohutný a silný hráč. Přesto nevím, jak moc je odhodlaný snášet ataky soupeřů."
Hala Gilla se ptali, zda by mu Holmstromova nepřítomnost usnadnila práci: "Jo, myslím, že jo," řekl.

Tomáš Kopecký (kolenní vazy) je do konce sezóny mimo hru.

Brankáři:

Chris Osgood ve třetím zápase inkasoval z 24 střel třikrát, dvakrát z hole Crosbyho. Při třetím gólu ho zpoza branky překvapil sváteční střelec čtvrtého útoku Adam Hall. Ve třetí třetině zase po pokusu Pascala Dupuis zastavil puk až na brankové čáře.

Marc-Andre Fleury si připsal první vítězství ve finále a opět musel zastavit přes třicet střel (34). Jeho úspěšnost za celé play-off (93,29%) ukazuje, že nešlo o náhodu.

Zajímavosti:

Pavel Datsyuk a Evgeni Malkin si ve finále nepřipsali jediný bod.
Nejproduktivnějším hráče závěrečné série je zatím překvapivě obránce Brad Stuart (1+3).
Penguins na domácím ledě vyhráli čtvrtý zápase série play-off naposledy v roce 1997 proti Philadelphii.
Red Wings prohráli dva zápasy za sebou v prvním a třetím kole play-off.
Detroit vyslal v šestnácti z devatenácti zápasů play-off na bránu soupeře 30 a více střel.

31. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dick Mattiussi 1938 (Kanada, 86 let)
Eric Meloche 1976 (Kanada, 48 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13058 hlasů, 20% (13058)
Martina St. Louise
11205 hlasů, 17% (11205)

Celkem hlasů: 66435
Tento den v minulosti