Vítězové Stanley Cupu z let 1991 a 1992 se opět sešli

Vyhrát Stanleyův pohár je snem každého hokejisty a zároveň jednou z nejvyšších met, na kterou může hráč v tomto sportu dosáhnout. V Pittsburghu se na začátku devadesátých let sešla výjimečná skupina hráčů, která dokázala pohár nejen v roce 1991 vyhrát, ale pak i následující rok obhájit. A nyní, po dvaceti letech od triumfu, se členové vítězného týmu v Pittsburghu znovu sešli, aby zavzpomínali na ony vítězné časy a zahráli si spolu golfový turnaj.

"Že se tu můžu potkat s bývalími spoluhráči pro mě hodně znamená," prozradil kapitán tehdejšího týmu Mario Lemieux a pokračoval: "Včera jsme se sešli na společné večeři a sledovali jsme rozhodující zápas proti Chicagu. Byl to skvěle strávený večer, hezky jsme zavzpomínali na staré časy a popovídali si o mnoho dalších věcech. Bylo to krásné zase vidět staré přátele."

Setkání se účastnili kromě Lemieuxe například Joe Mullen, Kevin Stevens, Bryan Trottier, Larry Murphy, Phil Bourque, Bob Errey, Jim Paek, Peter Taglianetti nebo Jiří Hrdina, který přicestoval až z České republiky. Nechyběl ani trenér vítězů z roku 1992 Scotty Bowman, který je dodnes považován za jednoho z nejlepších trenérů historie ligy.

Bowman se trenérského řemesla u Penguins chopil až těstě před startem sezóny 1991/92 a pouze jako dočasný trenér. Práci přijal poté, co jeho předchůdce Bob "Badger" Johnson nemohl kvůli nádoru na mozku pokračovat a později zemřel.

"Všichni očekávali, že trofej obhájíme, ale bylo to hrozně těžké, museli jsme překonat spoustu překážek. Začali jsme špatně, všichni jsme měli v hlavách potíže Boba Johnstona a špatně se nám soustředilo na hru. Jako kolektiv jsme ale byli silní a se vším jsme se vypořádali. Vyhrát Stanley Cup dvakrát za sebou se od té doby podařilo pouze jednomu týmu," nechal se slyšet Scotty Bowman.

Návštěvy Bowmana si hráči velmi považují, stejně jako skutečnosti, že si pod ním mohli ve své kariéře zahrát. "V současné době jsem trenérem a hodně věcí, které dělám, jsem si vzal právě od Scottyho. Má obrovské znalosti a nemá problém se o ně s ostatními podělit," prozradil Mike Needham, člen bývalé Muskegon Line, která se výborně prosazovala zejména během play off.

"Během té naší společné doby na začátku devadesátých let jsme zažili vypjaté i radostné momenty. A i po těch dvaceti letech, i když se každý rozešel svým směrem a někteří jsme se po celou tu dobu vůbec neviděli, mezi námi pořád existuje jakési pouto. Když se pak opět sejdete, musíte se začít smát, ty vzpomínky nám nikdo nevezme," sdělil dojmy se setkání Peter Taglianetti.

30. 08. 2012, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Duane Rupp 1938 (Kanada, 86 let)
Dunc McCallum 1940 (Kanada, 84 let)
Hartland Monahan 1951 (Kanada, 73 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti