Talent Malkin je na roztrhání. Stihne olympiádu, Rosno Cup i šampionát dvacítek?

Má být jednou z největších hvězd blížícího se mistrovství světa dvacetiletých, ale vůbec není jisté, jestli Jevgenij Malkin nakonec do Kanady odletí. Ruský talent je totiž na roztrhání. S jeho službami počítá kouč ruské dvacítky Sergej Michalev, na olympijské hry ho chce víz trenér dospělé sborné Vladimír Krikunov. Vedení Magnitogorsku, kde Malkin působí, navíc bojuje za to, aby šikovný centr hrál v sestavě Metallurgu prosincový Spenglerův pohár. Věc má ale háček. Termíny některých akcí se kryjí, Malkin by se musel rozpůlit. Jeho mladý organismus bude podle všeho v nadcházejících dnech čelit velké zápasové zátěži.

Druhý muž draftu NHL 2004 zůstal pro tento ročník v superlize, ačkoli měl nabídku z Pittsburghu. O jeho výkonech dobře vědí stavitelé ruského národního týmu, zatím ho ale na podzim nevyužili. Chceme, aby Malkin nastoupil na Rosno Cupu," říká kouč Vladimír Krikunov. Třetí podnik Euro Hockey Tour vrcholí v neděli 18. prosince. Šest dní nato startuje v kanadské Britské Kolumbii mistrovství světa dvacetiletých. To potrvá do 6. ledna příštího roku. A za dalších pět týdnů se rozbíhá olympijský turnaj v Turíně. I kdyby Malkin nejel na juniorský šampionát, hrál by patrně za Magnitogorsk po Vánocích na Spengler Cupu.

Samotný hráč situaci nemůže ovlivnit. "Pojedu tam, kam mi řeknou," líčí. V zákulisí ruského hokeje se spekuluje, že vedení Magnitogorsku udělalo dohodu s Vladimírem Krikunovem. Podle ní naskočí Malkin na Rosno Cupu a olympijských hrách v dresu sborné, mezi tím stihne Spengler Cup. Tím pádem by zehry vypadl šampionát dvacítek. S tím se ovšem nechce smířit trenér juniorského výběru Sergej Michalev "Když Malkin nepřijede na naše soustředění, budu pro něho žádat disciplinární trest. Pochopte, nemám nic proti Jevgeniji, on je v celé záležitosti nevinně. Jde o princip. S Malkinem počítám," vzkázal Michalev prostřednictvím listu Sport-Express. Kouč dvacítky upozorňuje, že když může Malkin jet do Davosu na Spengler Cup, proč by nemohl hrát na MS juniorů. "Turnaj v Kanadě končí 6. ledna. A olympiáda začíná 15. února. V minulosti něco podobného zvládli Mogilnyj, Kasparaitis, Žitnik, Kovaljov, Chabibulin. Tak v čem je problém?" ptá se Michalev. Gennadij Veličkin, generální manažer Magnitogorsku, ale argumentuje vysokou zátěží pro mladý Malkinův organismus. "U nás hraje pravidelně. Pokud mu umožníme start za juniorský výběr, může také Malkin sehrát za sezonu 100 zápasů. A to je strašně vysoké číslo," upozorňuje.

Trenér dospělé sborné Krikunov už dřív naznačil, že s nadaným útočníkem počítá pro olympiádu. "Máme malý výběr na pozici centrů. K dispozici jsou vlastně jen Fjodorov, Žamnov, Dacjuk a Malkin. Ano, Jevgenij má velkou šanci, že do Turína pojede," opakuje nyní Krikunov. Bronzový medailista z MS dospělých v Rakousku se těžké série utkání neobává. "Ne, strach nemám. Už tři roky hraju superligu, jsem zvyklý. Rád bych startoval na šampionátu dvacetiletých, ale tohle neovlivním. Samozřejmě - největší motivací je pro mě olympiáda. Tím však nechci říci, že na druhém místě mám dvacítky a na třetím třeba superligu. To v žádném případě," uzavírá Malkin.

03. 12. 2005, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Gilles Lupien 1954 (Kanada, 70 let)
Steve Webb 1975 (Kanada, 49 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti