Souhrn a zajímavosti série

Spíše vyrovnaná série má jasného vítěze. Mládí z Pittsburghu vyhrálo i tentokráte, když poraženým soupeřem je hvězdný tým Rangers v čele s Jaromírem Jágrem.

Statistický přehled série:

Góly celkem: 15:12
Střely celkem: 144:145
Vyloučení celkem: 34:30
Přesilovky celkem: 25:24
Využití přesilovek celkem: 5:2
Góly v oslabení celkem: 0:0

Klíčové momenty a výsledkový servis:

1. zápas: Pittsburgh ? New York Rangers 5:4 (0:1, 2:2, 3:1)
Branky: 29. J. Ruutu, 29. Dupuis, 45. Hossa, 45. Sýkora, 59. Malkin - 14. Straka, as. Jágr, Rozsíval, 22. Drury, 24. Avery, as. Rozsíval, 51. Gomez, as. Jágr, Rozsíval. Střely na branku: 26:24. Diváci: 17.132.

Obě mužstva postoupila do druhého kola poněkud dříve než ostatní a tak byla menší přestávka znát. Zápas plný podivných odrazů nakonec do úspěšného konce dotáhli domácí Penguins, kterým se v průběhu utkání povedla dotáhnout třígólová ztráta.
Rangers v první třetině proměnili jednu ze dvou přesilovek této série, byť šlo o teč od obránce Gončara. Nepříliš pěkné góly dávali také domácí. Vyrovnávací branka Mariána Hossy padla po odrazu od bránícího Scotta Gomeze a vítěznou trefu dal Malkin odrazem od vlastní brusle.

2. zápas: Pittsburgh - New York Rangers 2:0 (0:0, 1:0, 1:0).
Branky: 34. J. Staal, 60. A. Hall. Střely na branku: 32:26. Diváci: 17 132.

Hráči obou týmů před zápasem slíbili, že druhý zápas bude jiný a svůj slib splnili. Hrál se defenzivní hokej, ve kterém měli navrch domácí Penguins. Jediný gól dal brankáři Lundqvistovi Jordan Staal, který při přesilovce zakončil nádhernou individuální akci Rusa Malkina. Do prázdné brány pečetil tak trochu se štěstím Adam Hall, který chtěl pouze vyhodit puk z vlastního obranného pásma. Marc-Andre Fleury vychytal druhý shutout letošního play-off.

3. zápas: New York Rangers - Pittsburgh 3:5 (1:3, 2:1, 0:1)
Branky: 15. Straka, as. Jágr, 33. Callahan, 34. Jágr, as. Straka - 18. a 38. Malkin, 2. Hossa, 17. Laraque, as. Sýkora, 43. Malone, as. Sýkora. Střely na branku: 39:17. Diváci: 18 200.

O třetím zápase se mluvilo jako o klíčovém. Ten nakonec do úspěšného konce dotáhli hostující Penguins, kteří tak Rangers udělili lekci z produktivitu. Jezdcům se za celý zápas vždy podařilo pouze srovnat, když mrzet musely zejména dvě neproměněné zkrácené přesilovky pět na tři. V pomyslném osobním souboji Jágr ? Malkin byl úspěšnější útočník Penguins, který dokázal odpovědět na Jágrovu vyrovnávací trefu druhým vítězným gólem v sérii. Tučňáci poprvé a naposledy v MSG letos vyhráli.

4. zápas: New York Rangers - Pittsburgh 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 33. a 60. Jágr, 41. Dubinsky, as. Straka, Jágr. Střely na branku: 34:29. Diváci: 18.200.
S vědomím zřejmě posledního zápasu za Rangers se Jaromír Jágr rozehrál k fantastickým výkonům. Dva góly dal, na jeden přihrál a na bránu soupeře vyslal deset střel. Rangers konečně Penguins udolali. Ti naopak nebyli schopni proměnit několik šancí a zápas dohrávali ve zbytečné nervozitě. Dvě hlavní hvězdy, Malkin a Crosby, byly za svá extempore vyloučeni. Henrik Lundqvist vychytal první shutout letošního play-off.

5. zápas: Pittsburgh - New York Rangers 3:2 v prodloužení (0:0, 2:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 29. a 68. Hossa, 33. Malkin, - 43. Korpikoski, 44. Dawes. Střely na branku: 40:22. Diváci: 17.132.

Jak si Penguins poradí s první porážkou v letošním play-off? Odpověď již známe. "Tučňáci" se v žádném případě nechtěli vracet do MSG a po celý zápas byli nebezpečnějším týmem. Rangers po většinu zápasu pouze sekundovali a ve druhé třetině se díky vyloučením zbytečně dostali do útlumu. Penguins si tentokráte s Jaromírem Jágrem poradili a ten na branku soupeře nevyslal jedinou střelu. Rus Malkin jich naopak vyprodukoval deset. Do hry se hosté dostali až na začátku třetí třetiny, kdy se trefili sváteční střelci Korpikovski a Dawes. Zápas dospěl do prodloužení, kde po jasné převaze domácích rozhodl Marián Hossa, který tak zmírnil kritiku na svou osobu.

Co rozhodlo:

Přesilové hry. Zatímco Penguins dali tři vítězné góly v přesilovkách, Rangers využili pouze dvě početní výhody z celkových 24. Přesilovka Rangers byla navíc statická, bez střelby a čitelná.
Zkušenost vs. energie. "Jezdci" sice měli v sestavě několik bývalých vítězů Stanley Cupu, avšak "Tučňáci" tento handicap dokázali nahradit aktivním a neúnavným bruslením.
Koncovka. Převaha se musí využít a to Rangers zrovna dvakrát nešlo. Kromě Jágra nezakončoval prakticky nikdo, výkony Shanahana jsou zklamáním.
Souboj Jágr ? Malkin. Dvě největší postavy obou mužstev rozhodovaly o vítězství. Úspěšnější byl až na jednu výjimku útočník Penguins.
Lundqvistovy výkyvy. Letošní finalista Vezina Trophy měl několikrát výpadky. Zřejmě se projevila únava.
Výhoda domácího prostředí. Kdyby Rangers začínali doma, mohla se série vyvíjet jinak. "Jezdci" nedali na ledě Mellon Arény v pěti třetinách po sobě jediný gól, zatímco doma měli většinou převahu.
Pískot Jágrovi vadí. V Pittsburghu se český útočník zřejmě necítil ve své kůži. Připsal si zde pouze dvě asistence.

Zajímavosti:

Penguins si zahrají finále konference poprvé od roku 2001, kdy byli v pěti zápasech vyřazeni New Jersey Devils.

Rangers za posledních 14 let nikdy nepřešli přes druhé kolo. V roce 1994 vyhráli Stanley Cup.

Penguins s Rangers v play-off nikdy v historii neprohráli (4-0). K sériím z let 1989, 1992 a 1996 se nyní přidává ta letošní. Rangers navíc proti svému soupeři v historii play-off uhráli pouze 4 vítězství.

Nejproduktivnějšími hráči série se stali Jaromír Jágr a Jevgenij Malkin (oba sedm bodů).
Souboj bratrů Staalů končí nerozhodně. Jak Marc, tak i Jordan si připsali po dvou bodech. Jordan (Penguins) dal však ve druhém zápase vítězný gól, který navíc padl po chybě svého bratra.

Nejlepší hráč série:

Jevgenij Malkin, centr, Penguins
(4+3)

Jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu play-off zářil také ve druhém kole. V osobním souboji s Jaromírem Jágrem se ukázal být jako vítěz, když byl u většiny akcí, které rozhodly zápas, včetně vítězného gólu v prvním zápase. Celkem na bránu soupeře vyslal 24 střel, včetně deseti v posledním utkání. Svými výkony opět zastínil Sidney Crosbyho, který si připsal pouze šest asistencí.

Ohlasy trenérů, zajímavé komentáře:

"Jágra znám moc dobře a prostředí v Pittsburghu mu dodá novou motivaci. Bude se soustředit jenom na hokej. Chce ukázat, že ho stále umí hrát." Petr Sýkora před prvním zápasem.

"Když vedete v zápase play-off 3:0, tak si myslíte, že to máte z krku. Ale co teď naděláme? Je po všem. To jediné vám na to mohu říct." Scott Gomez po prvním zápase.

"Je to velké vítězství. Přesto si uvědomujeme, že jsme nepodali nejlepší výkon a Rangers možná řeknou to samé.V sadím se, že zbytek série bude více vyrovnaný." Brooks Orpik po prvním zápase.

"Stačí, když budeš hrát hokej, to je celé." Sidney Crosby v průběhu druhého zápasu na Jágrův příkaz, aby se postavil.

"Tlak? Oni jsou pod tlakem, my jsme pod tlakem. To je play-off. A pokud nechce být nějaký tým pod tlakem, tak je to pouze na něm. V každém zápase play-off chcete vyhrát a my chceme vyhrát. Takže se vůbec nespoléhám na to, že oni jsou pod tlakem a my nikoli." Michel Therrien před prvním zápasem v MSG.

"Možná, že příští zápas bude můj poslední. Doufám, že bude něčím zvláštní." Jágr před druhým utkáním v MSG.

"Sid si to táhl k bráně, když v tom se mu puk odrazil od hokejky a doputoval ke mně. Snažil jsem se jenom vystřelit ? měl jsem štěstí." Marián Hossa popisuje vítězný gól série.


05. 05. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Dave Goertz 1965 (Kanada, 59 let)
Dennis Owchar 1953 (Kanada, 71 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15281 hlasů, 23% (15281)
Jeff Skinner
13410 hlasů, 20% (13410)
Patricka Sharpa
13470 hlasů, 20% (13470)
T.J. Oshieho
13050 hlasů, 20% (13050)
Martina St. Louise
11194 hlasů, 17% (11194)

Celkem hlasů: 66405
Tento den v minulosti