Pens čeká velká obměna kádru

Brankář Marc-Andre Fleury sice nepatří mezi sedmnáct hráčů, kterým letos končí smlouva, přesto si není vůbec jist, co se s ním během léta stane. Po následující sezóně mu totiž vyprší současný kontrakt, a pokud jej Penguins chtějí vyměnit, je doba v období kolem draftu ideální příležitostí.

"Viděli jsme to už u Jordana Staala, nejsem si jist, co se se mnou bude dít," řekl Fleury dva dny po vypadnutí ve druhém kole Stanley Cupu. "Rozhodně bych tu ale moc rád zůstal, je to tady můj tým. Chci tu hrát dál."

Fleury patřil společně s Paulem Martinem k hráčům, kteří v letošním play off předváděli po celou dobu dobré výkony. A oba také mohou být během letošního draftu vyměněni. Napodobili by tak příklad Jordana Staala, který byl v roce 2012 ve vyřazovacích bojích nejproduktivnějším hráčem, aby pak byl o pár týdnů vyměněn. Je zde však přece jen jeden velký rozdíl, a to ten, že Staal odmítl desetiroční prodloužení smlouvy a výměnu si sám vyžádal.

Fleury s Martinem však pravděpodobně hlavním tématem diskuzí vedení Pittsbrughu nebudou. V týmu totiž, jak již bylo řečeno, končí po sezóně smlouvy celkem sedmnácti hráčům, z toho rovnou čtrnáct z nich se stane nechráněnými volnými agenty. To je více než polovina soupisky týmu.

"Pokaždé, když jsou nějaká očekávání, která se nenaplní, tak přicházejí změny," nechal se slyšet Tanner Glass, jeden z těch, jímž smlouva končí. "Ano, očekávám změny."

Volným agentem se stane i Brooks Orpik, který v týmu Penguins působí ze současných hráčů vůbec nejdéle a který v play off vynechal kvůli zranění osm z posledních devíti zápasů. Z obránců pak vyprší smlouva ještě Mattu Niskanenovi a Deryku Engellandovi.

"Ať se stane cokoli, bude to pro mě dobré," prozradil Engelland, který za tým nastupoval ve většině zápasů v posledních čtyřech letech. V letošním play off se ale do hry nedostal. "Je vzrušující čekat na to, co se bude dít."

Z útočníků pak končí smlouva novým akvizicím Leemu Stempniakovi a Marceli Gocovi, které doplňují Joe Vitale, Jussi Jokinen a Brian Gibbons. Tito všichni se stanou nechráněnými volnými agenty. Chráněným pak bude Brandon Sutter, hráč, kterého si Pens budou chtít udržet snad nejvíce.

Stempniak, Glass i Sutter se vyjádřili, že by rádi zůstali, Jokinen, který odehrál jednu z nejlepších sezón kariéře, byl pak zdrženlivější.

Jistotou je, že vedení Penguins všechny hráče neudrží. Každoročně totiž naplní platový strop a od příštího roku vydá kvůli prodloužení smluv s Kristopherem Letangem a Evgeni Malkinem na platy o 4,55 milionů více.

Celkově mají Pens pro příští sezónu pod smlouvami čtrnáct hráčů, kteří zaberou kolem pětapadesáti miliony dolarů. K doplnění soupisky tak zbývá něco kolem 15 milionů při předpokladu, že se strop pro sezónu 2014/15 bude pohybovat na hranici sedmdesáti miliónů.

"Pořád máme dobrý tým," nechal se slyšet Sutter. "I přes to všechno negativní, co se teď kolem nás děje, je náš tým dobrý.

16. 05. 2014, Will, Převzato a přeloženo z deníku Tribune Review









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození

Žádné výročí

Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
25051 hlasů, 22% (25051)
Jeff Skinner
22951 hlasů, 20% (22951)
Patricka Sharpa
23314 hlasů, 20% (23314)
T.J. Oshieho
22870 hlasů, 20% (22870)
Martina St. Louise
20798 hlasů, 18% (20798)

Celkem hlasů: 114984
Tento den v minulosti