Hon za pohárem dnes pro Penguins začíná

V posledních třech týdnech Penguins stále čelili otázkám médií i fanoušků, zda se po letech strádání konečně pohli z místa a zda mohou být považováni za legitimního favorita na Stanley Cup. Odpověď na tuto otázku začnou hledat už dnes v zahajovacím zápase proti Carolině.

"Už se nemůžeme dočkat. Nemohl jsem se dočkat už přípravného kempu a teď nemůžu vydržet do startu sezóny," prozradil útočník Jordan Staal.

Oproti minulému roku je v týmu naprosto odlišná atmosféra. Loni měl za sebou tým žalostnou sezónu, kdy pouze dvaadvacetkrát vyhrál a počtvrté za sebou obsadil poslední místo v Atlantické divizi. Navíc mu hrozilo stěhování se do jiného města, mluvilo se o Kansas City, Hamiltonu, Portlandu a podobně.

Zdá se však, že hráči všechny tyto problémy hodily za hlavu a starali se hlavně o to, aby vynikali na ledě. A povedlo se jim to, díky sedmačtyřicetibodovému nárustu s porovnání se sezónou 2005/06 vyhráli poprvé od roku 1998 Atlantickou divizi a po šesti letech se dostali do play off.

A protože hlavní mladá kostra týmu zůstala pohromadě, rázem se z nich stal černý kůň letošního ročníku. "Moc se o to nestaráme. Minulý rok třeba všichni říkali, že skončíme zase poslední. Počkáme měsíc, dva a uvidíme, jak na tom skutečně jsme," prozradil generální manažer Ray Shero.

Ať média i generální manažer Shero říkají cokoli, zmíněné sedmačtyřicetibodové zlepšení není určitě dílem náhody, s Penguins by se letos skutečně mělo začít počítat. Jádro týmu tvoří vyvážený mix dravého a obrovsky talentovaného mládí se zkušenostmi veteránů, díky kterému bychom mohli Tuňáky vidět hrát hokej ještě v květnu a možná i v červu.

"Tento tým mi připomíná ten, co jsme měli v New Jersey, když jsme vyhráli Stanley Cup," pověděl Petr Sýkora a pokračoval: "Je hodně týmově orientovaný, dodržuje svůj systém a všichni si jsou vědomi toho, že jsou na jedné lodi. Takto se vyhrává."

Kromě Sýkory, který se radoval v roce 2000, vyhráli Stanley Cup z hráčů současných Penguins už jen Mark Recchi a Gary Roberts, kterým se to podařilo v letech 2006, 1991 (Recchimu s Carolinou a Pittsburghem) a 1989 (Robertsovi s Calgary).

"Všichni se navzájem známe, každý ví, co musí dělat, není tu žádná nejistota. Vítězit bude ale těžké, možná těžší než loni, kdy jsme tvrdě dřeli. Nyní musíme zaujmout podobný postoj," nechal se slyšet Sidney Crosby.

"Nebude to lehké, ale najdeme si cestu. Všichni se soustředíme na to, co přijde zítra a nemyslíme na to, co bude v červu. Jen takhle můžeme být dlouhodobě úspěšní," souhlasil s Crosbym Staal.

05. 10. 2007, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Randy Carlyle 1956 (Kanada, 68 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti