Finský finiš Maatty a Jokinena rozhodl o dalším vítězství

Zápas, ve kterém se setkali tři z těch nejvíce zářících hvězd NHL, rozhodl nakonec minutu a čtyřiapadesát sekund před koncem Olli Maatta, devatenáctiletý mladík z Finska, který hraje teprve svou první sezónu mezi dospělými. Pittsburghu jeho zásah těsně před koncem základní hrací doby přinesl vítězství 4:3 a třinácté vítězství v řadě na domácím ledě.

Maatta se prosadil od modré čáry. Po přihrávce Evgeni Malkina nejprve naznačil střelu příklepem, čímž zmátl bránícího hráče, pak se posunul doleva k mantinelu a střelou zápěstím překonal brankáře Washingtonu Michala Neuvirtha.

"Jussi Jokinen mi před zápasem říkal, že je čas, abych dal zase gól. Poslechl jsem ho," sdělil po zápase šťastný střelec. "Asi mu to budu muset říkat před každým zápasem, dnes hrál skutečně velmi dobře," smál se Jokinen.

"Takovou trpělivost jsem od devatenáctiletého hráče ještě neviděl. Byl dnes skutečně hodně dobrý," chválil Maattu po zápase trenér Bylsma. "Na těch naznačeních střel jsem pracoval na tréninku. Je to něco, co bych chtěl dál dělat, bránící hráči pak budou mít těžší předvídat a blokovat," prozradil Maatta.

Díky třináctému domácímu vítězství v řadě, šňůře, která začala 15. listopadu minulého roku proti Nashville, Penguins vytvořili nový klubový rekord a v Metropolitní divizi zvýšili svůj náskok na druhou Philadelphii a právě Washington na 18 bodů. Za 785 odehraných minut v této sérii Pens 491:21 minut vedli a jen 94:59 minut prohrávali.

"Ráno jsme si říkali, že takovýchto rekordů se dosahuje jen s velmi dobrými týmy a hráči," sdělil trenér Bylsma a pokračoval: "Dvanáct a teď třináct zápasů je docela dobré číslo. Naše aréna je pro soupeře těžkým místem k hraní."

Před rozhodujícím okamžikem Penguins v utkání třikrát prohrávali, ale vždy jen o gól, na který dokázali poměrně brzy odpovědět.

Skóre zápasu otevřel ve čtrnácté minutě první třetiny při vlastním oslabení Brooks Laich, který společně s Karlem Alznerem pronikl do nepřipravené obrany Pens a tváří v tvář překonal brankáře Marc-Andre Fleuryho.

Odpověď Pens na tento gól přišla v polovině zápasu, kdy se do listiny střelců zapsal kuriózním způsobem obránce Kristopher Letang. Jeho střela zápěstím z pravého kruhu totiž byla tečována dvěma hráči hostujicího týmu. Nutno však podotknout, že celé situaci předcházel skvěle zvládnutý brejk Tučňáků čtyři na dva.

Do vedení 2:1 dostal Washington o asi pět minut později po pěkné kombinaci Jason Chimera. Ten po křížné přihrávce Marcuse Johanssona zasouval v podstatě do prázdné branky.

Do šaten však po druhé třetině obě mužstva odcházela za nerozhodného stavu. V čase 36:08 se totiž poprvé v dresu Penguins trefil Taylor Pyatt, kterému po výborné individuální akci, při níž opět zmátl obránce náznakem střely, nahrával hrdina zápasu Olli Maatta.

"Hrál jsem vedle Malkina a Jokinena, což pro mě byla velká příležitost," sdělil Pyatt, který hrál šestý zápas od příchodu k Penguins. "Prostě jsem chtěl hrát tvrdě, svou hru a pohybovat se hodně před brankou. Gólem jsem pomohl mužstvu, což mě těší."

"Byl hodně dobrý, byl to pravděpodobně jeho nejlepší zápas tady. Je hodně velký a dobře bruslí. Díky tomu pro mě a Gena vytvořil hodně prostoru. Sám dal gól a při dalším perfektně clonil," pochvaloval si spolupráci s Pyattem Jussi Jokinen. Ve druhé řadě dostal Pyatt příležitost díky zranění Jamese Neala.

Ve třetí třetině se v její deváté minutě prosadil svým celkově čtyřiatřicátým gólem nejlepší střelec soutěže Alexander Ovechkin. Ten se prosadil střelou z první z levého kruhu těsně poté, co si z ledu zvednul dříve ztracenou hokejku.

O tři minuty později pak za Penguins vyrovnával Jussi Jokinen. Tomu puk po skvělé akci na levé straně hřiště a přihrávce kolem brankoviště předložil Brandon Sutter. "Byl jsem na ledě, když se hrálo čtyři na čtyři a dostali jsme gól na 2:3, takže jsem moc rád, že jsem to takto odčinil. Matt Niskanen dobře zavezl puk do pásma, Brandon Sutter potom vymyslel skvělou přihrávku. Byl to pro nás velký gól," popisoval situaci šťastný střelec.

V brance Penguins se představil Marc-Andre Fleury, který chytil pětadvacet střel a připsal si sedmadvacáté vítězství, což je nejvíce ze všech brankářů v NHL. Druhý Antti Niemi ze San Jose jich má o tři méně.

16. 01. 2014, Will, Převzato a přeloženo z nhl.com a penguins.nhl.com





Další články týkající se hráče Jussi Jokinen

14. 03. 2014 - Všestranný Jokinen by chtěl u Penguins zůstat
07. 01. 2014 - V olympijské nominaci Finska nechybí ani Jokinen, ani Maatta
09. 10. 2013 - Jussi Jokinen sestřelil svůj bývalý klub
04. 04. 2013 - Jussi Jokinen pojistkou pro případ zranění

Další články týkající se hráče Olli Maatta

18. 12. 2014 - Dalšími nakaženými možná Fleury, Bortuzzo a Maatta
23. 05. 2014 - Tři hráči Pens po operaci a na dlouho mimo hru
22. 05. 2014 - Pouliot po operaci ramene, Maattu zákrok čeká
30. 01. 2014 - Olli Maatta a Calder Trophy? Asi ne, ale stojí za zmínku
07. 01. 2014 - V olympijské nominaci Finska nechybí ani Jokinen, ani Maatta
20. 12. 2013 - Olli Maatta překvapuje všechny kolem
13. 11. 2013 - Olliho Maattu čeká další velká výzva
10. 10. 2013 - Olli Maatta: Finská spojka





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Alain Chevrier 1961 (Kanada, 63 let)
Gregg Sheppard 1949 (Kanada, 75 let)
Jock Callander 1961 (Kanada, 63 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13474 hlasů, 20% (13474)
T.J. Oshieho
13056 hlasů, 20% (13056)
Martina St. Louise
11201 hlasů, 17% (11201)

Celkem hlasů: 66428
Tento den v minulosti