Během druhého dne draftu vsadili Penguins na Evropany

Při letošním draftu mohlo kdekoho napadnout, že se Pens snaží vrátit do konců devadesátých let, kdy jejich jádro tvořili převážně evropští hráči v čele s Jaromírem Jágrem a Alexeiem Kovalevem. Do svých řad totiž postupně přivedli ve čtyřech volbách samé Evropany.

Poprvé Penguins vybírali ve druhém kole až ze 46. místa a ukázali na Daniela Spronga, kreativního útočníka z Amsterdamu, který již má se zámořským hokejem zkušenosti. V mládežnických ligách zde totiž strávil skoro celou kariéru.

Po něm pak Pens sáhli v pátém kole po českém útočníkovi Dominikovi Simonovi, v šestém po Němci Frederiku Tiffelovi a v sedmém po Rusovi Nikitovi Pavlychevovi.

"Prostě se to tak sešlo," odmítl Randy Sexton, jeden ze zástupců Penguins na draftu, záměr klubu jít výhradně po Evropanech. "Myslím, že je dobré, když to máte v klubu trochu namíchané. Nakonec je nám stejně jedno, odkud hráči jsou, zajímají nás hlavně jejich schopnosti."

Není ale náhodou, že jsou všichni vybraní hráči útočníci, vedení Pens totiž zoufale hledá schopné křídlo k Evgeni Malkinovi nebo Sidneymu Crosbymu. Největší šanci dostat se na tento post má Daniel Sprong, kterého mnoho skautů řadilo už na konec prvního kola draftu.

Sprong se stal prvním v Nizozemsku narozeným hráčem, který byl kdy draftován některým z klubů NHL. Od sedmi let ale žije v Montrealu, kam se s rodinou z Evropy přistěhoval, aby měl lepší vyhlídky na hokejovou kariéru.

"Vzhledem k tomu, že jsem byl vybrán, si myslím, že rodiče udělali správnou věc,", sdělil o přesunu do Kanady Sprong. "Vím, že jsou teď na mě hrdí. Vděčím jim za všechno, ať bych jim teď děkoval sebevíc, stejně by to bylo málo. Hodně se pro mě obětovali."

Sprong dále prozradil, že v minulosti dvakrát navštívil zápas Penguins a že má hokejku podepsanou Evgeni Malkinem a čepici s autogramy Malkina, Sidneyho Crosbyho a Sergeie Gonchara. "Je to celkem zvláštní být teď součástí organizace, k jejichž hráčům jsem jako dítě vzhlížel," sdělil hráč.

To Dominik Simon zvolil jinou cestu než Sprong a celou svoji dosavadní kariéru strávil v České republice - nejprve ve Spartě, a pak v Plzni, kde v minulém ročníku nastřílel mezi muži celkem osmnáct gólů. Objevil se i na letošním mistrovství světa.

Protože je stejně jako další volba Frederik Tiffel o rok starší než většina letos dratovaných hráčů, může už příští sezónu hrát v AHL na farmě Pens.

Zajímavostí letošního draftu je z pohledu Penguins i skutečnost, že Daniel Sprong a čtvrtý draftovaný hráč týmu Nikita Pavlychev se v minulosti objevili v juniorském týmu ve Wilkes-Barre.

"Určitě nám to pomohlo z toho pohledu, že jsme si o toho mohli o hráčích více zjistit, například jaký mají charakter. Že bychom si je ale vybrali na základě toho, tak to nebylo," prozradil Sexton.

,

29. 06. 2015, Will, Převzato a přeloženo z deníku Tribune Review




Další články tématu

09. 11. 1984 - Při letošním waiver draftu se Pens trefili do černého
11. 06. 1984 - Johnstonův perný den, odmítl bratry Šťastné i Dala Huntera
09. 06. 1984 - Lemieuxova osobní účast na draftu ohrožena
08. 06. 1984 - Dohoda mezi Pens a Lemieuxem stále v nedohlednu





Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Craig Adams 1977 (Brunej, 47 let)

Doug Shedden 1961 (Kanada, 63 let)
Victor Ignatjev 1970 (Lotyšsko, 54 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15286 hlasů, 23% (15286)
Jeff Skinner
13411 hlasů, 20% (13411)
Patricka Sharpa
13475 hlasů, 20% (13475)
T.J. Oshieho
13057 hlasů, 20% (13057)
Martina St. Louise
11203 hlasů, 17% (11203)

Celkem hlasů: 66432
Tento den v minulosti